O Rijeci

Rijeka - Coat of Arms

Rijeka je grad i sjedište Primorsko-goranske županije u Hrvatskoj. Najveća je to hrvatska luka i treći po veličini grad u Hrvatskoj. Smjestila se na sjevernoj obali Kvarnerskog zaljeva na mjestu gdje se Sredozemno mora najdublje uvuklo u europsko kopno. 

Rijeka ima dugu povijest, a brojni arheološki nalazi poput temelja rimskih bedema, ostataka termi i rimskih vrata nam govore da je grad bio važna luka još za vrijeme starih Rimljana. Prvi pisani spomen Rijeke potječe iz 13. stoljeća, kada se u povijesnim izvorima spominju dva naselja: Trsat, na uzvišenju na lijevoj obali rijeke Rječine i Rijeka, na desnoj obali rijeke Rječine na samoj obali. Nakon burne povijesti napokon se nakon 2. svjetskog rata gradovi Rijeka i Sušak ujedinjuju u jedinstveni grad Rijeku. 

Danas je Rijeka moderan lučki i industrijski grad koji se sve više okreće turizmu. Od atrakcija grada svakako treba izdvojiti Korzo, glavnu gradsku šetnicu u samom centu mjesta, Trsatski kaštel i svetište Majke Božje Trsatske, botanički vrt i Pirodoslovni muzej sa multimedijalnim centrom i akvarijem. 

U gradu se možete opustiti na jednoj od mnogih gradskih plaža, a izdvajamo plaže Ploče i Kostanj, ponosne vlasnice Plave zastave, koji su najbolji dokaz o čistoći mora. 

U Rijeci se organiziraju i brojne kulturno-zabavne manifestacije pout Riječkih ljetnih noći, a svake godine se održava Riječki karneval, jedan od najpoznatijih i najposjećenijih karnevala na svijetu. Rijeka je i idealno polazište za otkrivanje čitavog Kvarnera. 

Iz Rijeke polaze brojne brodske i katamaranske linije za kvarnerske otoke, a planine Gorskog kotara u zaleđu Rijeke su prava prirodna oaza za sve ljubitelje mira, tišine i netaknute prirode. 

Pozivamo vas da posjetite Kvarner i Rijeku i provedete ugodan i zanimljiv odmor. Dobrodošli u Rijeku!

Top 10 atrakcija za posjetiti u Rijeci

Kratki pregled deset riječkih atrakcija koje ne smijete propustiti.

 • KORZO - Korzo nije samo glavna riječka šetnica, gradska žila kucavica već je i njezino ogledalo.
 • TRSATSKI KAŠTEL - Trsatski kaštel je strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom.
 • KATEDRALA SV. VIDA - Katedrala sv. Vida jedina je barokna rotonda monumentalnih proporcija izgrađena na tlu Hrvatske.
 • GRADSKI TORANJ - Gradski toranj, jedan od simbola Rijeke, izvorno je predstavljao tipičnu prohodnu kulu kroz koju se ulazilo u utvrđeni grad.
 • GRADSKA TRŽNICA - Glavna gradska tržnica omiljeno je mjesto Riječana kojima se lice razvuče u osmijeh pri pomisli na objed još od kraja 19. stoljeća.
 • SVETIŠTE MAJKE BOŽJE TRSATSKE I FRANJEVAČKI SAMOSTAN TRSAT - Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko središte zapadne Hrvatske. Njegov je postanak povezan s tradicijom o čudesnom prijenosu Nazaretske kućice i njezinom boravku na Trsatu.
 • TRG IVANA KOBLERA - Prošavši ispod Gradskoga tornja, prohodne kule nekadašnjih glavnih gradskih vrata, kroz koja se iz pravca priobalja ulazilo u srednjovjekovnu Rijeku, našli ste se unutar područja riječkoga Staroga grada...
 • RIJEČKE PLAŽE - Želite odmor u krugu obitelji, aktivan sportski odmor, romantiku, osamu ili provod – Rijeka ima plažu za svačiji gušt.
 • LUKOBRAN - Postojeći lukobran glavnog lučkog bazena popularno zovu „molo longo“ radi njegovih 1.707 m dužine, danas u funkciji putničkog terminala i obalne šetnice.
 • PRIRODOSLOVNI MUZEJ RIJEKA - Uz botanički vrt, muzej je multimedijalni centar s akvarijem sa stanovnicima Jadranskog mora. Uz ribe, morske pse i raže, u muzeju se čuvaju primjerci kukaca, gmazova, ptica i vodozemaca.

Izvor: Turistička zajednica Rijeka

Okolica Rijeke

Jednodnevni izleti iz Rijeke

Opatija
Opatija & Opatijska rivijera
Učka
Park prirode Učka
Krk
otok Krk
Cres
otok Cres
Risnjak
Nacionalni park Risnjak
Gorski kotar
Gorski kotar
Kastav
Kastav

Pošaljite nam upit putem kontakt obrasca i odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku!

Prikaži kartu